• Nordens största oberoende fälgleverantör.
Du behöver uppdatera din webbläsare! Din webbbläsare fungerar tyvärr inte med alla funktioner på vår sida, vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare som t.ex Google Chrome, Safari, Chromium Edge eller Firefox.

OZ fyller 50 år

1971 - Founders and families at first facility
1971 - Founders and families at first facility

1971-2021: OZ fyller 50 år.

Det italienska företaget firar ett halvt sekel av innovation, design och framgångar i motorsporten.

Historien om OZ, en verklig ikon inom bilvärlden, hade sin början den 4 januari 1971 tack vare två personer som delade samma passion för bilar. Det var bakom en bensinstation i Rossano Veneto, en liten by i provinsen Vicenza, som Silvano Oselladore och Pietro Zen (därav initialerna i namnet OZ) bestämde sig för att skapa den första lättmetallfälgen konstruerad särskilt för en Mini Cooper.

Det var det första steget längs en fantastisk 50 år lång resa! Fem årtionden av historia under vilka OZ växt kontinuerligt och utvecklat sig själva och sina produkter, genom att inte bara följa utan snarare förutse konsumenternas behov och tendenser i omvärlden.

Förkärleken för forskning och innovation gjorde att företaget redan ett par år efter sitt grundande kunde ge sig in i motorsportens värld. Företaget intog snabbt en ledande ställning och blev en verklig ikon för alla motorsportsfantaster. Faktum är att OZ är synonymt med seger och resultaten talar för sig själva. Företaget finns på plats sedan 1985 i Formel 1 och sedan 1988 i världsmästerskapen i rally (WRC), med mer än 200 titlar som vunnits och där OZ stått på podiet med de mest legendariska teamen och stallen, till exempel: Ferrari-stallet, Mercedes AMG Petronas, Red Bull Racing, Renault Sport F1-teamet, Haas F1 och Sauber Alfa Romeo F1-teamet, Ford World Rally Team och Citroen Total World Rally Team i WRC, Audi Sport i DTM och Le Mans och många andra.

Men sportframgångarna har alltid gått hand i hand med företagets tillväxt, såväl på eftermarknaden som i serieproduktionen av bilar på mycket hög nivå, där man redan från början intagit rollen som en referenspunkt för design och innovation. Under 50 år har OZ samarbetat med de mest prestigefyllda biltillverkarna i världen, bland vilka Ferrari, Lamborghini, Maserati, Aston Martin, Lotus och McLaren (för att nämna de mest kända). Samarbeten som har gett upphov till exklusiva projekt och fälgar på hög teknisk nivå som ännu i dag förvaras och ställs ut i OZs eget fälgmuseum (det finns vid huvudkontoret i San Martino di Lupari i Padova).
Vi pratar här om bilar som har skrivit historia, och som på ett outplånligt sätt finns inpräntade i alla bilentusiasters minnen: Lamborghini Countach, Ferrari Testarossa, Lotus Esprit, McLaren F1 LM, Bugatti Veyron, Pagani Zonda och Mercedes-Benz SLR. Över åren har många av de mest prestigefyllda namnen inom bildesign bidragit från sin sida, till exempel Bertone, Fissore, Dallara, Pininfarina, Italdesign, AMG, Hartge, Carlson, Koenigsegg, Hottinger, Pagani, Fittipaldi, Mazzanti, Callaway, AC Schnitzer, Cizeta, Strosek och Giugiaro.

Inte bara bil, utan även motorcykel. OZ gav sig in i motorcykelsportens värld under 1972 och grundade därefter en särskild avdelning för den här verksamheten: OZ Motorbike. Under årens gång har OZ samarbetat med de främsta motorcykeltillverkarna som Aprilia, Ducati, Norton och Bimota och utrustat de bästa teamen i alla MotoGP:s kategorier. De fem titlarna i rad som vunnits med Marc Marquez i MotoGP är bara det senaste av de stora målen som OZ uppnått i den här sektorn.

I dag är OZ ett slimmat och radikalt annorlunda företag än på 1970-talet, en global excellens som har klarat av att bevara och konsolidera sin hantverkarsjäl och helt igenom italienska kreativitet. Huvudkontoret ligger i San Martino di Lupari där den huvudsakliga produktionsanläggningen fortfarande finns, och företaget säljer lättmetallfälgar i 72 länder genom ett globalt nätverk av handelspartners och handelsfilialer.
Idag är OZ en viktig aktör på marknaden för eftermarknadsfälgar, med ett flermärkessortiment som innehåller över 70 modeller av lättmetallfälgar tillgängliga i mer än 25 finishar (färger) och med en diameterskala från 14” till 22”.
Hundratusentals bilapplikationer som OZ kan täcka tack vare ett mycket brett utbud och en flermärkesstrategi som förutom märket OZ Racing omfattar linjerna MSW Wheels och Sparco Wheels.

För OZ som sedan alltid strävar efter fortsatt förbättring är 50-årsjubileet inte bara ett tillfälle att fira, utan framför allt en möjlighet att planera framtiden med ett fokus på rörlighetens framtida utveckling och behov. Sedan 2016 har företaget arbetat med utveckling av fälgar för hybrid- och elbilar, en forsknings- och utvecklingsverksamhet som bedrivits på tävlingsbanorna enligt traditionen och särskilt tillsammans med alla teamen i Formel E-mästerskapet.

Företaget har bestämt sig för att ge sig i kast med e-cykelvärlden med den första hopfällbara elcykeln av märket OZ, just för att visa prov på sitt engagemang och sin känslighet för teman som avser framtidens rörlighet. Ett nytt projekt, ett meddelande för framtiden som utan tvekan kommer att vara annorlunda från dagens läge och se företaget som en ledande aktör precis som det varit under dess första 50 år.

50 år av drömmar, tillfredsställelse och framgångar. Men även över 10 år av arbete och stöd till den lokala regionen, i synnerhet universitetet i Padova.
I syfte att bidra till utbildningen av framtidens ingenjörer, har OZ beslutat sig för att skapa ett verkligt centrum på sina fabriker för utveckling av prototyper. Sedan många år tillbaka deltar studenter med dessa prototyper i Formula SAE-tävlingar, normalt sett kallade Formula Student. Evenemanget har som målsättning att konstruera tävlingsbilar som utnyttjar förnybar energi: en värdefull möjlighet för studenterna att arbeta sida vid sida med de ingenjörer som designar OZ-fälgarna för de främsta teamen i F1.

“Vi är väldigt stolta över det vi gör – säger ingenjör Bernoni, vd för OZ Spa - vi arbetar alla med stor övertygelse för att konstruera de bästa möjliga produkterna. Vår största önskan är att alla de som använder och förälskar sig i fälgarna från OZ förstår vår strävan efter excellens”.Sålunda är 50-årsfirandet inte bara ett enkelt jubileum, utan ett tillfälle att fortsätta berätta och dela med sig av årtionden av resultat: ett överflöd av kunskap, erfarenheter, innovationer och teknik som cykliskt överförts till de fälgar som är avsedda för vardagsbilar.

2021 kommer att vara ett år fyllt av festligheter och nyheter för företaget som kommer att kulminera med lanseringen av några nya produkter på marknaden som kommer att låta tala om sig och omvälva fälgmarknadens paradigmer.

Efter 50 år av historia är företaget fortfarande lika ivrigt att sätta upp nya mål i enlighet med den dröm man hade vid grundandet. Grattis på födelsedagen OZ.